Katusovittelun tausta
Katusovittelu on alunperin Norjassa kehitetty työmuoto, jonka Aseman Lapset ry on mukauttanut Suomen olosuhteisiin. Vuosien 2013 ja 2014 aikana sovittelutoimintaa toteutettiin pienimuotoisesti Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamien hankkeiden ohessa lähinnä Kampin kauppakeskuksessa ja kauppakeskus Itiksessä. Vuoden 2015 alusta RAY (vuoden 2017 alusta STEA) myönsi toiminnalle kolmevuotisen hankerahoituksen, jonka turvin toimintaa päästiin kehittämään ja laajentamaan.
Katusovittelussa nuorten välisiin konflikteihin tartutaan rakentavalla tavalla. Työmuodossa häiriökäyttäymisellä tai rikoksilla oireilevat nuoret voivat sovittaa tekonsa yhdessä sovitulla tavalla. Niin tekijälle kuin mahdolliselle uhrille tarjotaan tilaisuus tapahtuneen käsittelyyn sekä tarvittaessa tukeen ja ohjaukseen. Katusovittelutoimintaa kohdennetaan sellaisiin alaikäisiä osapuolia sisältäviin sovittelutapauksiin, joissa tavanomaisen riita- ja rikosasiain sovittelun keinot eivät riitä tai nuori perheineen tarvitsee jatkotukea.
Sovittelu tapahtuu nuoren, asianomistajan, nuoren huoltajien sekä puolueettomien sovittelijoiden yhteisessä neuvottelussa. Katusovittelijoina toimivat ammattikasvattajat yhdessä sovittelutoimistojen edustajien kanssa. Sovittelijoiden tehtävänä on varmistaa, että korvaustapa on nuoren ikätasolle sopiva. Korvaus voi olla esimerkiksi työkorvaus, käyttäytymissopimus, rahakorvaus tai osallistuminen konfliktityöpajaan. Suuria rahakorvauksia pyritään välttämään.
Menetelmää voidaan hyödyntää monisyisten konfliktien ratkomiseen. On tärkeää, että jokainen osapuoli saa tilaisuuden esittää oman näkemyksensä tapahtuneesta ja tulla kuulluksi. Sovittelutapaamisessa keskeistä on eri osapuolten kasvokkainen kohtaaminen ja toisen näkökulman kuuleminen. Joskus jo pelkkä sovitteluun osallistuminen voi opettaa rakentavampia keinoja toimia ikätovereiden kanssa.